miercuri, 25 februarie 2009

milk si politica; hutz si politica

sau de la harvey la eugene...

am vazut aseara Milk. filmul. pt. moment, las deoparte aprecierile privind jocul actorilor, imaginea etc. ceea ce ma intereaza in acest moment, ca si subiect, este politica.

multi dintr noi strambam din nas la auzul acestui cuvant - 'politica'. avem diverse apelative/adjective/atribute cu care asociem termenul acesta: curva,aiureala,vrajeala,prostie,minciuna,actorie,baliverna etc. dupa cum se observa, conotatiile sunt nasoale - asta se traduce asa: politica e de cacat!

bun.

ideea acestui post mi-a venit cu ardoare citind un interviu cu eugene hutz, liderul si vocalul trupei Gogol Bordelo (linkul este dat undeva in acest post. trebuie numai identificat de eventualul interesat). acesta spunea ca nu il intereseaza politica. ca el vede politica precum ceva prin cari ajungi sus, in varf. El mai spune ca politica este "doar mizerie si spectacol televizat". ok. apoi, adauga: "nu sunt interesat decat de miscarile politice importante, mari, care pot schimba cu adevarat ceva. In rest ..totul este plictisitor.". ahaaaaaaaaaaa. asa deci.

acum revin in scena cu Milk. Acest consilier al primarului din San Francisco, impuscat prin 1979 (parca), homosexual declarat, a fost unul dintre liderii miscarii din SUA pt. drepturile homosexualilor. Ce a facut el prin implicarea in politica?! Pai a dat un imbold 'legitim' afirmarii, cererii si obtinerii de drepturi pt. homosexuali. De ce zic 'legitim'? Pt. ca politica legitimeaza. cel putin public. odata la mana, politica enunta un lucru (de ex., o miscare rasiala sau sexuala sau etc); acel lucru, odata enuntat de politica, devine real. nu mai sta ascuns 'in toaleta'. incepe sa isi enunte drepturile, simpla prezenta. etc, etc.

deci, de fapt, politica nu e doar labareala, hotie, imagine, etc. Ea poate fi si: lupta, seriozitate, drepturi, etc. Adica politica nu 'doar' un mijloc de a capata cineva putere. este si ceva ( un camp, un spatiu) in interiorul caruia oamenii concura, coopereaza si pt. a face lucruri. Mai mult sau mai putin importante, mai frumoase si mai rele, mai violente sau mai light etc.

Ce vreau sa spun, pe scurt, ca sa evit propria mea fanfaronada: politica este un spatiu care ar trebui sa devina de interes pt. mai multi decat cei deja angrenati in politica, decat cei 'alesi', decat cei cu 'dar', vocatie de politicieni. De ce? Pt. ca politica te poate face sa existi, sa fii luat in considerare, sa devii demn de luat in seama. Mai mult decat atat, politica inseamna putere. Ea poate fi fie a celor multi, fie a unora putini, dar insistenti, uniti, atenti. Politica este un indemn la cooperare, este un potential generator de drepturi nesocotite pana la un punct.

politica poate fi mai tare decat muzica, decat filmul, decat arta, in genere. sau politica poate fi si muzica, si film, si arta. pe scurt, iarasi, politica este un indemn la ardoare, la exprimare, la comunicare.

de altfel, imi place macar acest lucru la 'nebunul' de Jim Morrison: a intuit valoarea politica a muzicii si a viziunii sale. E adevarat, America, cel putin cea a anilor 60-70, a fost un creuzet al miscarilor de protest. Cu toate tarele, incercarile, nereusitele, romantismul lor, aceste miscari au produs 'reasezari sociale, politice si chiar mentale.

pro politica mori ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu