miercuri, 18 august 2010

voyeurism si literatura eftina

Ce as vrea eu sa fiu? Un voyeur.

Ce legatura este intre voyeur si literatura? Prezenta omniscienta, dar nedisimulata a autorului (privirii, respectiv scriiturii in opera).

As da zile de la mine sa mai fiu o zi ca mine. Cum adica?! Eul meu de azi e oarecum diferit de cel de ieri. De ce?! Pentru ca ...

Ce iese din increngatura a 2 copaci: unul tacut si reflexiv-retinut, iar celalalt vorbaret si ager? Un copac taciturn cu implozie intarziata.

Este voyeurismul o tehnica de analiza psihologica? Cum spunea un poet-cantaret prin vorbele unei eroine: "Vino intre picioarele mele si am sa-ti arat solitudinea!".

Ma cam repet, nu pot sa nu remarc asta. De ce fac asta? Pentru ca am la dispozitie cuvinte putine, idei succinte, incomplete in dorinta lor de abstractizare si generalizare. Si mai de ce? Pentru ca nu pot, din dorinta de a nu putea sa vreau, sa elaborez fraze pompoase, colorate, al caror continut imi pare mie gol, lipsit de sens.

Solilocviul este, uneori, o maniera naucitoare propriei persoane, prin care o persoana tensionata zvacneste afara din sine idei inca nedigerate.


Ce este metodologia? Un set de metode si tehnici care se foloseste in stiinte (ale naturii sau in cele socio-umane) pentru a incropi subiectul obiectului studiat si pentru a ii cerceta natura inchipuita sub forma unui model proiectat de mintea umana.

Prin ce difera sanitatea unui psiholog de cea a unui psiholog? Prin intensitatea reflexivitatii abordarii si prin pasiunea pentru egoul personal.

Ce e mai edulcorat decat eufemismul? Variatia valorilor unei variabile exprimata in puncte procentuale.

Ce viitor are sociologia in Romania? Pe cel de 'a gun for hire'. Ar putea fi sociologia un sport combativ, unul al mintii? Asa cred, ca da. Ar fi util egoului nostru sa dam curs unei sociologii cu adevarat sociologice? Poate nu. De ce? Pentru ca ar aduce atingere fetisurilor noastre de gandire, apreciere si actiune.

Ce este spiritul? O abstractie. Un fetis.
Ce este trupul? Un dat real, limitat si masurat in timp si spatiu.
Ce este ? este. Fetisism. Voyeurism. Citite fara 'stricta' lectura freudista, aceste 2 cuvinte ar scapa de imunda conotatie sexuala care li se ataseaza si ar prinde aripi utile largirii privirii mintii.


Baga, lautare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu