miercuri, 8 aprilie 2009

in camasa cu maneca scurta si sandale

Nu, nu va ganditi ca as fi baut aseara si ca acum sufar de arderi intense de-mi permit asa o costumatie lejera.

Doar ca, precum un ucenic saman ce ma aflu, fortez mana naturii inspre incalzire accentuata.

Ma gandeam sa comentez o afirmatie care ar fi apartinand 'lui' Hartd&Negri (dupa cum sustine cel supranumit cardinalul roshu/cogito ergo mizantrop estem): "Toate conflictele si toate disensiunile imping efectiv inainte procesul integrarii si in aceeasi masura sprijina cresterea autoritatii centrale.".

Ma gandeam ca se aplica f. bine la actualul proces de 'globalizare', adika de diluare a granitelor politicii nationale in favoarea unei centralizari supranationale, care are la baza capitalul economic si forta armata.

Pornind de la aceasta premiza, integrarea presupune aderarea economiilor nationale la una globala, supra si transnationala, in care moneda de schimb este capitalul economic. Cel mai adesea, cele 2 fete ale 'executarii silite' a acestei adeziuni devenite globala sunt forta armata si/sau politica de dezvoltare comunitara. Va lasa sa ghiciti exemplificari in acest sens, pornind de la ex Jugoslavia si Irak si ajungand la Romania, Moldova, etc.

Autoritatea centrala pare sa devina bicefala si anume ...pare a se contura o uniune (artefact ontologic) intre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si FMI. Ei devin giranti la nivel european si mondial ai acordarii de ajutoare financiare tarilor 'in nevoie'.


Pe de o parte, asistam la eradicarea economiilor proprii (cel putin in termeni de agricultura si industrie) ale tarilor prinse in valtoarea globalizarii iar, pe de cealalta parte, la preluarea sectorului lor de servicii de catre firme transnationale. Acestea din urma, pentru a isi minimiza costurile, transfera partea de productie in afara tarii, cautand tot mereu mana de lucru tot mai ieftina. In acest fel, economia nationala ramane o umbra, economia devenind, in fapt, apolitica si asociala. Ea devine economie pt. castig, nu economie pt. oameni. Toate celelalte tipuri de capital (social, cultural, politic) se subordoneaza celui economic. Capitalul simbolic, care reifica potentatii vremii, este monopolizat la nivel global de catre o mana de institutii internationalizate.

Desigur, exista si mici centre de revolta/rebeliune in acest angrenaj. Dar ele, pana una-alta, sunt 'cultivate' ca sa dea aparenta spectacolului induiosator al democratiei si al gestiunii spatiului public de catre logica imbatabila a economismului.

Homo oeconomicus est homo sapiens 'modern'.


p.s. epistola de mai sus sta in dezechilibru stabil sub egida teoriilor de la 'stanga stangii', cu ceva condimente dinspre zona conspirativismului global...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu